PAROLAMIZ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

Abdullah ŞAHİN

MENÜ
10.SINIF TARİH DERSİ
12.SINIF İNKILAP TARİHİ DERSİ
T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
YNT TV

TÜRKLERDE GÖRSEL SANATLAR

RESİM VE SANAT ANLAYIŞLARI

İlk Türk devletlerinde halk demircilik, dokumacılık, ahşap işlemeciliği ve süslemecilik gibi el sanatlarıyla uğraşmaktaydı. Kılıç, kalkan, kargı ve mızrak gibi savaş aletleri imal ettiler. Eşyalarının yanı sıra kılıçlarının kabzalarını da hayvan figürleriyle ve kıymetli taşlarla süslerlerdi. Türk sanatındaki bu tür süslemeye hayvan üslubu denilmiştir. Çin' den Balkanlara kadar uzanan coğrafyada bulunan kurganlarda, maden işleme sanatına ait sayısız eserler bulunmuştur. Bu kurganlardan en önemlisi, Kazakistan'ın Almatı şehrine 50 km uzaklıkta bulunan Esik Kurganidır. M.Ö. V. ve IV. yüzyıllara ait olan kurganda altın eşyalar, seramik küpeler, gümüş çanaklar ortaya çıkarılmıştır.  Bunların arasında, bir Türk prensine ait olduğu tahmin edilen Altın Adam Zırhı Türk maden sanatının en önemli örneklerinden biridir. Hunlardan kalma eserler üzerinde insan ve hayvan resimlerinin bulunması Türklerin resim sanatıyla eski devirlerden beri ilgilendiklerini göstermektedir. Bilge Kağan ve Kültigin anıtlarının duvarlarında Göktürklerin savaşlarını konu alan tasvirler vardır. Türk resim sanatı Uygurlar Döneminde çok ilerlemiştir.  Saraylara ait duvar kalıntılarında çok güzel fresk örneklerine rastlanmaktadır. Duvar resimlerinde genellikle Mani ve Buda dinlerine ait konular işlenmiştir.  Uygur şehirlerinin kalıntılarındaki minyatürler, Türk resim sanatının ilk önemli örnekleridir. Uygurlardan kalan bu minyatürler, Moğollar aracılığıyla İslam dünyasına girmiş ve İslam sanatını etkilemiştir.

 

MİMARİ FALİYETLERİ

Türkler, göçebe olmalarından dolayı kalıcı yapılar inşa edememişlerdir. Uygurlar Döneminde, yerleşik hayata geçerekr evler, tapınaklar ve şehirler inşa etmeye başlanmıştır. Tek katlı olarak inşa edilen Uygur evlerinin mimarisinde Mani ve Budizm dinlerinin etkisi görülmektedir. Uygurlar, kurdukları şehirlere balık adını vermişlerdir. Beşbalık ve Ordubalık onların kurdukları şehirlerdir. Saray ve tapınaklar, şehirlerin en büyük yapılarıydı. Şehirlerin çevresi surlarla örülürdü. Uygurlar, kendi şehir ve kasabalarını inşa etmelerinin yanında, Çin' de Mani ve Buda dinlerine ait mabetlerin inşasında da çalıştılar. Hoço'da bulunan mezar anıtları Uygur Dönemine ait eserlerdendir.

 

MÜZİK

Türklerde en gelişmiş sanatlardan birisi de muziktir. Türk devletlerinde askeri bando çok yaygındi. Göktürk ve Uygur bandolarında davulun yanında nefesli çalgılar da bulunurdu. Türk çalgılarından bazıları, günümüzde çağdaş orkestranın temel çalgılarını oluşturmuştur. Türk ordularından Avrupa orkestralarına geçen çalgılar; kudüm (timpani bas davul), zurna (obua), çevgan (çıngıraklı asa), Türk kanunu (kithara )dur. Türk müziğinin ilk örnekleri, kopuz eşliğinde söylenen destanlar, kahramanlık hikâyeleri ve aşk türküleridir. Kopuz, Türklerle birlikte Mısır, Suriye, Balkanlar, Macaristan ve Rusya'ya kadar yayılmıştır.


Yorumlar - Yorum Yaz
Anket
"PAROLAMIZ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM" KİTABIMIZI OKUDUNUZ MU?
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TARİHİ
OSMANLI DEVLETİ TARİHİ
abdullahhoca

SİTEMİZE GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ İLGİYE TEŞEKKÜRLER...
TARİH BİZDEN ÖĞRENİLİR.
Site Haritası