PAROLAMIZ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

Abdullah ŞAHİN

MENÜ
10.SINIF TARİH DERSİ
12.SINIF İNKILAP TARİHİ DERSİ
T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
YNT TV

TEMSİL HEYETİNİN ANKARA’YA GELİŞİ

TEMSİL HEYETİNİN ANKARA’YA GELİŞİ ( 27 ARALIK 1919 )

Amasya Protokolünün ardından Sivas’a geçen Mustafa Kemal Paşa komutanlarla yaptığı bir görüşme ile Mebusan Meclisi’nin çalışmaları ile ilgili çeşitli kararlar almıştır. Amasya Görüşmelerinde sağlanan uzlaşma sonucunda Anadolu’da seçimler yapılmıştır. Seçilen mebuslar İstanbul’da toplanacak olan Mebusan Meclisi çalışmalarına katılmak için yurdun her yerinden yola çıkmışlardır. Mustafa Kemal Paşa Erzurum Mebusu (milletvekili) olarak seçilmiş İstanbul’da toplanacak olan Mebusan Meclisinin güven içinde çalıştığı görülene kadar Temsil heyetiyle birlikte Ankara’da kalmayı kararlaştırmıştır.

 

Temsil heyetinin Ankara’ya Gelmesinin Nedenleri:

µ  İstanbul’da açılması kesinleşen Mebusan Meclisinin çalışmalarını yakından takip etmek

µ  Meclis’e giden milletvekillerinin birçoğunun yolunun Ankara’dan geçmesini değerlendirerek bu milletvekilleriyle görüşmek

µ  Batı cephesindeki gelişmeleri yakından takip edebilmek

µ  Milli Mücadele yanlısı olan Ankara halkından destek almak

µ  İşgal altında olmaması ve Anadolu’nun ortasında olması

 

27 Aralık 1919’da Temsil Heyeti ile birlikte Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a gidecek olan bazı milletvekilleriyle görüşerek onlardan bazı isteklerde bulunmuştur:

1-Mebusan Meclisinde Müdafaa-i Hukuk grubu adıyla bir grup kurmaları,

Mecliste Temsil Heyeti’nin etkisi artacaktır. Böylece Sivas Kongresi kararlarının kabul ettirilebilmesi daha da kolaylaşacaktır.

2-Sivas Kongresi kararları Misakı Milli adıyla Mebusan meclisine kabul ettirilmelidir.

Amaç Milli İradeyi Meclise yansıtmaktır.

3-Mustafa Kemal Paşa meclis başkanı seçilmelidir.

Bu şekilde Mebusan Meclisinin de Mustafa Kemal Paşa’nın etkisi artacak Milli irade Meclise tam olarak yansıyacaktır. Böylece ulusal direnişin Osmanlı devletinin en yetkili kurumu tarafından yönetilmesi amaçlanmıştır.

Tüm bu görüşmelerden neticesinde ve İstanbul işgal altına alındıktan sonra Ankara milli mücadelenin merkezi haline gelmiş TBMM bu şehirde açılmış ve 13 Ekim 1923’te Ankara’nın Başkent olduğu ilan edilmiştir  

Mebusan Meclisinin İstanbul’da toplanması kararından sonra Temsi Heyeti, genel durumu daha yakından izlemek için Ankara’ya geldi. Bu dönemden itibaren Ankara Kurtuluş Savaşının merkezi oldu.

27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal, burada Ankara Ziraat Okulu’na yerleşmiştir. Bu aşamadan sonra Ankara’yı Temsil Heyeti’nin ve Millî Mücadele’nin merkezi yapmıştır. Heyeti Temsiliye ‘nin Ankara’ya gelmesi Ankara’nın Milli Mücadele’nin merkezi ve yeni kurulan devletin başkenti olmasını sağlamıştır. Heyeti Temsiliye, İradei Milliye Gazetesi’nin ismini Hâkimiyeti Milliye olarak değiştirmiştir.

 

M.Kemalin bazı istekleri Mebusan Meclisinde neden kabul edilmedi?

İstanbul’ giden mebuslar hükemetin ve İtilaf devletlerinin baskıları nedeniyle bunlardan bazılarını gerçekleştiremediler. M.Kemal’in emirleri doğrultusunda mecliste Mecliste Milli Egemenlik yanlısı olmayan Felah-ı Vatan (Vatanın Kurtuluşu) Grubu oluşturuldu. Bu grubun çalışmaları sonucunda Son Osmanlı Mebusan Meclisi 28 Ocak 1920’de Misak- ı Milli (Milli Yemin ) ilan etti.


Yorumlar - Yorum Yaz
Anket
"PAROLAMIZ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM" KİTABIMIZI OKUDUNUZ MU?
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TARİHİ
OSMANLI DEVLETİ TARİHİ
abdullahhoca

SİTEMİZE GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ İLGİYE TEŞEKKÜRLER...
TARİH BİZDEN ÖĞRENİLİR.
Site Haritası