HELSİNKİ NİHAİ SENEDİ (AGİK)
HELSİNKİ NİHAİ SENEDİ (AGİK) (1 AĞUSTOS 1975)
- II.Dünya Savaşı sonunda güç dengelerini yeniden oluşturacak bir anlaşmanın yapılamaması, Avrupa′da siyasi istikrarın oluşmasını güçleştirmiştir. Batı Almanya′nın SSCB dışındaki Doğu Avrupa ülkeleriyle ilişkilerini kesmesi, ayrıca II.Dünya Savaşı sonrasında Polonya ve Çekoslovakya sınırlarını tanımaması, Avrupa′daki istikrarsızlığın iki önemli unsuru idi.
- SALT-I Anlaşması’ndan sonra Arnavutluk dışında bütün Avrupa devletleriyle ABD ve Kanada’nın katıldığı Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Konferansı(AGIK) Helsinki’de toplandı.
- Bloklar ve devletler arasında sürekli görüşme sağlanarak uluslararası ilişkilerde yumuşama politikası hâkim oldu. Demokrasi, temel hak ve özgürlükler alanında da önemli gelişmeler kaydedildi.
- ABD ve SSCB arasında stratejik silahların sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma imzalanması, Batı Almanya’nın Polonya ve Çekoslovakya ile olan sınırlarını tanıması ve Doğu Almanya ile ilişki kurması Avrupa′nın güvenlik ve istikrarının sağlanması yönünde olumlu bir adım oluşturmuştur.
- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı, Ocak 1973 tarihinde Helsinki′de çalışmalarına başladı. Konferans, 1Ağustos1975′de Helsinki Nihai Senedini imzalamasıyla sonuçlandı.
Helsinki Nihai Senedinde ortaya koyulan on temel ilke şunlardır:
- İçişlerine karışmama,
- Sınırların ihlal edilmezliği,
- Devletler arasında işbirliği,
- Egemen eşitlik ve egemenliğe saygı,
- İnsan hakları ve temel özgürlüklere saygı,
- Anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü,
- Devletlerin toprak bütünlüğünün korunması,
- Kuvvet kullanmaktan veya kuvvet kullanma tehdidinden kaçınma,
- Halkların eşit haklardan ve kendi kaderlerini tayin hakkından yararlanması,
- Uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerin iyi niyetle yerine getirilmesi.
Yorumlar -
Yorum Yaz